Americká centrálna banka hrá o čas

Americká centrálna banka si nie je úplne istá, či už dokončila cyklus zvyšovania sadzieb. Guvernér Jerome Powell nevylúčil ďalšie zvyšovanie, hlavne ak ekonomika a pracovný trh dostatočne nevychladnú. Zároveň však jasne naznačil, že pokrok pri krotení inflácie je už značný a ďalšie kroky budú veľmi opatrné.

 

Odkedy začal Fed robiť prestávky vo zvyšovaní sadzieb a nezvyšuje ich na každom zasadnutí, hrá o čas. Úrokové sadzby považuje za reštriktívne a očakáva, že časom by sa mal ich efekt prejaviť. Posledné, čo centrálna banka chce, je zvýšiť sadzby príliš rýchlo a vrhnúť ekonomiku do zbytočnej recesie.

Vzhľadom na to, ako ďaleko sme zašli, na ďalších zasadnutiach už môžeme konať opatrne, hodnotiť ekonomické dáta a zvažovať výhľad a riziká.

Jerome Powell, guvernér americkej centrálnej banky Fed

Najväčší trh vníma situáciu podobne. Najväčším trhom sa myslí americký dlhopisový trh, ktorý svojou veľkosťou presahuje nie len veľkosť najväčšej ekonomiky sveta, ale aj veľkosť jej akciového trhu.

Inflačné očakávania prestali klesať

V poslednom čase sú inflačné očakávania na úrovni 2,3 percenta. Ide o rozdiel medzi 10-ročnými dlhopismi ktoré vyplácajú výnos minimálne vo výške inflácie a obyčajnými 10-ročnými vládnymi dlhopismi. Výsledkom je očakávaná inflácia v horizonte desiatich rokov.

Očakávania na úrovni niečo vyše dvoch percent, sa na prvý pohľad zdá byť celkom dobrý výsledok. Inflačné očakávania by mali byť na úrovni dvoch percent, nie nad nimi. Ak by boli sadzby dostatočne vysoké a dlhopisový trh by očakával dlhodobé ochladenie ekonomiky aj inflácie, očakávania inflácie by mali klesať. Lenže ony sú v posledných mesiacoch stabilné. Ba čo viac, počas posledného mesiaca sú najvyššie za posledného pol roka.

Niečo nie je v poriadku. Stačí sa pozrieť, čo sa dialo vtedy, keď sa očakávala recesia naposledy. Bolo to v roku 2019, keď aj Fed začal spätkovať a niekoľko krát znížil úrokové sadzby. Očakávaná inflácia vtedy postupne klesala z úrovne 2,15 na jeseň 2018 až na úroveň 1,5 percenta na jeseň 2019. Následne sa situácia stabilizovala, inflačné očakávania však ostali pod dvomi percentami.

Počas vlny inflácie vyvrcholili očakávania inflácie na úrovni troch percent v apríli 2022. Následne začali klesať. Dno zatiaľ dosiahli v marci 2023 na úrovni 2,1 percenta. Odvtedy však klesať prestali, dokonca sa otočili mierne na hor. Znamená to, že trh nikdy žiadnu dramatickú infláciu nečakal a nečaká ju ani teraz. Rovnako ale nečaká ani väčší dlhodobý pokles cien či ekonomického rastu.

Ak sa k tomu pridá relatívne silný výkon ekonomiky USA a stále pomerne horúci pracovný trh, nezdá sa, že by ekonomika smerovala do akútnej recesie a miera nezamestnanosti mala začať rásť. Dlhopisový trh nielen pomocou vyšších inflačných očakávaní, ale aj posledného rastu 10-ročných výnosov k 4,8 percentám ukazuje, že dlhodobá inflácia nemusí byť úplne pod kontrolou.

 

Zdroj: www.trend.sk