Inflácia na Slovensku začala klesať, no tempo znižovania cien je zanedbateľné v porovnaní s priemerom eurozóny alebo USA.

Inflácia na Slovensku zaostáva

Marcová inflácia 14,8 % predstavuje pokles o 0,6 % oproti februárovej a dostala sa tak na polročné minimum. Pre porovnanie, medzimesačne klesla inflácia v USA z úrovne 6 % na 5 %, a to aj napriek tomu, že je niekoľkonásobne nižšia ako na Slovensku. Rovnako zaostávame aj za priemerom eurozóny, kde paradoxne inflácia stúpla o 0,1 % na úroveň 7 % v mesiaci apríl. Ide o prvé zvýšenie inflácie od októbra 2022.

Dôvodom rastu priemernej inflácie v eurozóne je neschopnosť niektorých členských štátov potlačiť vysoké tempo rastu cien. Napríklad, v Holandsku stúpla inflácia z úrovne 4,4 % na 5,2 %, vo Francúzsku z 5,7 % na 5,9 % a v Taliansku zo 7,6 % na 8,3 %.

 

Hlavným dôvodom zníženia inflácie na Slovensku bol pokles cien bývania a energií (13,6 % oproti 14,3 % vo februári). Klesli aj ceny v doprave z úrovne 8,3 % na 2,2 %. Slováci ale najviac pociťujú vzostup cien v sektore potravín, kde bol opäť zaznamenaný rast z úrovne 27,8 % na rekordných 28,2 %.

 

Úrokové sadzby budú naďalej rásť

Európska centrálna banka (ECB) reagovala minulý rok na zvyšovanie inflácie oneskorene v porovnaní s FED-om, čo by mohlo byť príčinou vyššej inflácie v eurozóne. Napriek tomu obe banky pristúpili minulý týždeň k zvýšeniu úrokových sadzieb o 25 bázických bodov. Je nepravdepodobné, že v roku 2023 dôjde k poklesu úrokových sadzieb, keďže inflácia v eurozóne je stále vysoká.

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Nedávno sme vás informovali, že Slováci by sa mali pripraviť na uťahovanie opaskov, pretože ekonomické oživenie pravdepodobne nastane až v nasledujúcom roku. Najbližšie mesiace budeme svedkami predražovania finančných produktov a pomalšieho znižovania tempa inflácie. Úrokové sadzby budú rásť a mierne má stúpnuť aj nezamestnanosť. Navyše, zadlženosť Slovenska je najvyššia v celej histórii.

Zdroj: www.kryptomagazin.sk