Od 8. marca tohto roka, kedy padla prvá významná americká banka Silvergate, sa pojmy banková kríza a úverová kríza začali umiestňovať na vrcholných priečkach vo vyhľadávaní. Ako informuje news.bitcoin.com, analytická služba Google Trends potvrdila umiestnenie týchto dvoch pojmov na samom vrchole rebríčka počas celého apríla.

 

Banky majú problémy

Pád štyroch významných amerických bánk za obdobie kratšie ako 2 mesiace, je iste varovným signálom a znakom, že v bankovom systéme nie je niečo v poriadku. Odniesli si to najmä banky, ktoré mali už skôr vypäté finančné súvahy či rizikový štýl podnikania. Ako sme informovali, banky môžu svoj kapitál získavať rôznym spôsobom investovania. Ak si veritelia chcú v strachu či panike vybrať väčšie čiastky prostriedkov, akými banka v tej chvíli disponuje, prichádza k insolvencii a vyhláseniu krachu.

Prostredie neistoty taktiež núti retailových, ale i inštitucionálnych klientov, zisťovať informácie o aktuálnom dianí na trhu. Zatiaľ čo v Európe takúto neistotu nepociťujeme a naše banky sú vo výbornej kondícii, ako to potvrdili predstavitelia bankového sektora, v USA dosahuje panika z bankovej a úverovej krízy vysoké hodnoty. Analytické služby Google Trends potvrdzujú umiestnenie pojmov banková kríza a úverová kríza na vrcholných priečkach spomedzi všetkých pojmov.

Amerika verzus Európa

Bankové subjekty v USA so stále väčším rešpektom pristupujú k požičiavaniu peňazí na úvery. Zvyšovanie úrokových sadzieb vedie nie len ku navyšovaniu úrokov pre retailových klientov, ale ja pre úverové produkty medzi bankami. Na to, aby si banky ochránili kapitál, potrebujú držať stále väčšie množstvo hotovosti pre prípad negatívneho ekonomického scenára. Znižujú tak poskytovanie úverov, čím priamo zasahujú do hospodárskej aktivity mnohých firiem, ktoré úverové peniaze nutne potrebujú.

Podobný problém v Európe zatiaľ nepociťujeme, nakoľko nám banky ešte nekrachujú, avšak úrokové zaťaženie je stále vyššie a do konca roka by malo presiahnuť 5,25 %. Európske banky spadajú pod značne prísnejšie regulácie, ako tie americké, takže podobné bankové kolapsy nám zrejme nehrozia. Ako však informujeme, Slováci si za hypotéky opäť priplatia. To priamo ovplyvňuje aktivitu celej ekonomiky a negatívne vplýva na hospodárstvo.

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku

Stav bankového sektora, vystaveného veľkým problémom, je údajne najhorší od krízy v roku 2008 a zlepšenie vo forme zotavovania a znižovania úrokového zaťaženia, je pre rok 2023 nereálnym scenárom.

 

Zdroj: www.kryptomagazin.sk