Európska centrálna banka na svojom dnešnom zasadnutí opäť zvýšila úrokové sadzby pre celú eurozónu. Ako predpokladala väčšina odborníkov, sadzby sa navýšili o 0,25 % na súčasných 3,75 %. Ide už o siedme zvýšenie v rade.

Inflácia stále odoláva

Napriek tomu, že 20 krajín eurozóny má od dnes vyššie úrokové sadzby, inflácia v jednotlivých štátoch je ešte stále na dlhodobo neudržateľnej úrovni. Snahy ECB, podobne ako FED-u v USA, sa zameriavajú na dosiahnutie 2 %-ného inflačného koeficientu. Európa oproti Amerike stále výrazne zaostáva, keďže jej inflácia je na úrovni 6,9 %. Je to spôsobené najmä oneskorenou reakciou ECB na raketovo sa meniace podmienky koncom minulého roka. Úrokové sadzby začali v Európe rásť o takmer pol roka neskôr, ako v USA.

Ani zvýšenie úrokových sadzieb o 375 bázických bodov od júla 2022 nepomáha v tomto boji centrálnej banky so zvyšovaním cien. Ako sme informovali, niektoré krajiny Európy už cítia úľavu, avšak celkovo je situácia stále nelichotivá. Na Slovensku máme stále hodnotu 14,8 % čo znamená, že posledného pol roka sa tento ukazovateľ takmer nepohol. Závratne stúpajú najmä ceny základných potravín, ako i bývania. Napriek tomu, že sme na tom najlepšie z krajín V4, nie je sa čím chváliť a na krajiny ako Luxembursko, Švajčiarsko, Rusko či Španielsko strácame viac ako 10 %.

Bankové produkty budú opäť menej dostupné

Základné zvyšovanie úrokových sadzieb vedie hlavne k tomu, že sa úverové produkty stávajú pre retailových klientov stále menej dostupné. Naopak, banky dosahujú rekordné zisky a tak z celej situácie výrazne profitujú. Zvyšujú aj ďalšie poplatky, ako sme informovali nedávno. Boj s infláciou sa teda stáva doslova bojom o prežitie pre mnohých ľudí, ktorí budú mať čím ďalej, tým hlbšie do vrecka.

Aj keď v USA je včerajšie zvyšovanie úrokových sadzieb o 25 bázických bodov avizované ako posledné, v Európe sa zrejme podobnému scenáru tešiť nebudeme môcť a úrokové sadzby budú rásť ďalej a v tomto roku klesať nebudú.

 

Zdroj: www.kryptomagazin.sk