Príde k najrýchlejšiemu zníženiu sadzieb v histórii?

Nie je to tak dávno, čo investori po celom svete dychtivo sledovali každé slovo centrálnych bankárov. Teraz ich slová ignorujú, či dokonca sa z nich smejú. Ten smiech nie je vidno na televíznych obrazovkách, no je zrejmý z obchodných terminálov.

Dokonca aj finančné médiá, ktorých zvykom bolo opakovať naratívy centrálnych bánk, začínajú pozorovať dichotómiu. Hlavný článok Bloombergu po stredajšom zvýšení úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou znel: Odmietnutie Powellovej prognózy prišlo takmer okamžite.

„Dlhopisový trh odmietol vyhliadky, že by Jerome Powell mohol mať v rukáve ešte jedno zvýšenie úrokových sadzieb. Namiesto toho trh zvýšil stávky, že ďalším krokom Fedu bude zníženie úrokovej sadzby. Pokles cien ropy naznačil rastúce obavy z recesie, ktorej sa podľa šéfa Fedu dá vyhnúť. A finančné akcie opäť klesli aj po tom, čo J. Powell vidí čiaru pod turbulenciami amerických bánk.“

Banky sú „zdravé a odolné“

Guvernér Fedu je na smiech – jeho slová neberie nikto vážne. V súčasnej situácii, keď sa hrá o prežitie ďalších desiatok či stovák amerických bánk, ide o vážny problém. Dve hodiny po tom, ako J. Powell povedal, že bankový systém je „zdravý a odolný“ skolabovali akcie ďalších dvoch bánk.

Prvou sa stala PacWest, keď sa prevalila správa, že hľadá investora. Problém je, že takého sotva nájde. Každý sa totiž obáva o stav jej úverov, z ktorých až tri štvrtiny sa týkajú trhu nehnuteľností. Akcie spoločnosti vo štvrtok strácali 40 percent a od začiatku roka sú dole o 80 percent.

Druhou bankou s podobným osudom sa stala Western Alliance, ktorá hľadá kupca pre časť svojho biznisu. Prirodzene ide o stratový biznis a banka si jeho predajom bude musieť zaknihovať nerealizované straty. Tie majú americké banky na úrovni dvoch biliónov dolárov. Western Alliance vo štvrtok stratila štvrtinu hodnoty a od začiatku roka vyše 60 percent.

A aby toho nebolo málo, pridáva sa k nim aj tretia banka First Horizon, ktorá sa mala spojiť s kanadskou TDB. Tá ale oznámila, že spojenie „ukončuje“. First Horizon vo štvrtok strácal tretinu hodnoty a v tomto roku je nižšie tiež o 60 percent.

Domino začalo padať

Situáciu tvrdo zhodnotil známy investor Bill Ackman, ktorý na Twitteri uviedol:

„Bankovníctvo je hra o dôvere. Pri takomto tempe nemôže žiadna regionálna banka prežiť zlé správy alebo zlé údaje, pretože nevyhnutne nasleduje pokles ceny jej akcií, výber poistených a nepoistených vkladov a hľadanie ‚strategických alternatív‘, čo znamená jej zatvorenie počas nadchádzajúceho víkendu.

Systémovo dôležité banky majú nespravodlivú konkurenčnú výhodu, pretože sú príliš veľké na to, aby zlyhali, čo znamená, že len ich nepoistení vkladatelia môžu pokojne spať. Kým sa podmienky nevyrovnajú, regionálne banky sú vážne ohrozené.

Dôvera vo finančnú inštitúciu sa buduje desaťročia a ničí sa v priebehu dní. Keď každé ďalšie domino spadne, najslabšia banka sa začne triasť.

Na vyriešenie tohto problému sa nám kráti čas. Koľko ďalších zbytočných zlyhaní bánk uvidíme predtým, ako sa úrad na ochranu vkladov a vláda prebudia?“

B. Ackman vidí ako jediné riešenie ochranu všetkých vkladov v amerických bankách. Keďže ide o politicky citlivú tému, to nemusí prísť. V prieskume pre Gallup takmer polovica Američanov uviedla, že sa obávajú o svoje vklady v bankách a iných finančných inštitúciách, čo situáciu ďalej zhoršuje. Rizikom však nie sú iba americké regionálne banky.

Riziko európskych bánk

Európske banky sú na rozdiel od bánk amerických lepšie testované, majú viac kapitálu a nemajú také vysoké nerealizované straty ani potenciálne straty z držby komerčných nehnuteľností. To však neznamená, že sú všetky bez rizika. Naopak, majú svoje vlastné špecifiká.

Vysoké nerealizované straty u nich nepochádzajú primárne z držby vládnych dlhopisov, ale z držby fixných hypoték. Ak poskytli hypotéku za 1,5 percenta a po roku sa financujú drahšie, čelia strate. Čím má bankový sektor viac fixných hypoték, tým zdravšie sú domácnosti, no horšie sú na tom domáce banky.

Finančný sektor je globálny. Problémy v amerických bankách sa prejavia v bankách na celom svete. Nielen nižšou dôverou a opatrnosťou investorov, ale najmä zhoršenou schopnosťou financovať sa.

Počas týždňa Európska centrálna banka zverejnila pravidelný bankový prieskum, ktorý uvádza, že „uťahovanie úverov je silnejšie, ako sa očakávalo“. Dopyt firiem po úveroch za posledné tri mesiace klesol najviac od globálnej finančnej krízy. No čo je pre banky najväčší problém, „zhoršil sa prístup k financovaniu“.

Európski sporitelia vyberajú peniaze z bánk a smerujú ich do inštrumentov peňažného trhu. V marci to bolo na úrovni 34 miliárd eur, čo nie je významná čiastka, no stále to stačilo na to, aby sa výnosnejšie a bezpečnejšie peňažné fondy stali „najlepšie predávajúcim typom aktív“. Situácia v USA ukazuje, že takýto útek do bezpečia môže akcelerovať.

Stačí, aby v Európe upadla jedna banka a môže sa odštartovať panika. Medzi domácimi bankami sú v ich kvalite veľké rozdiely. Navyše, v eurozóne je ochrana vkladov len na úrovni stotisíc eur a nie 250-tisíc dolárov, ako je to v USA.

V prípade nedôvery nastane rovnaká situácia ako v Spojených štátoch a najslabšie banky môžu začať prichádzať o svoje depozitá. A spustí sa slučka záhuby, podobná ako počas veľkej dlhovej krízy pred dekádou, keď nižšia kvalita bánk bude zhoršovať solventnosť štátu, čo následne zhoršuje kvalitu bánk.

Pritom ani po rokoch nemá eurozóna spoločnú ochranu vkladov. Politici si nespravili svoju úlohu a za celú poslednú dekádu nedokázali prísť so základným prvkom ochrany domáceho bankového sektora.

Naopak, pri križiackej vojne proti „inflácii“ sami ohrozujú finančnú stabilitu. Ak sa situácia s americkými bankami nezlepší, Fed bude musieť rezignovať a príde k najrýchlejšiemu zníženiu sadzieb v histórii. Nielen v USA, ale aj eurozóne. Pre mnoho bánk a investorov môže však už byť neskoro.

 

Zdroj: www.trend.sk