Niekoľko analytikov vyslovilo predikcie o cene zlata.

Do roku 2025 sa investori majú na čo tešiť.

Ovplyvní to viacero faktorov.

Cena zlata za posledné obdobie výrazne vzrástla, čo vedie analytikov k úvahám o tom, či tento trend bude pokračovať. Niektorí predpokladajú, že do roku 2025 môže cena zlata dosiahnuť až 3 000 dolárov za uncu.

Tento rast podporuje viacero faktorov, medzi ktoré patrí dopyt centrálnych bánk a očakávané zníženie úrokových sadzieb, informuje portál News Bitcoin.

Zlato ide „na dračku”

Centrálne banky, najmä z rozvíjajúcich sa ekonomík, zvyšujú svoje zásoby zlata. To sa javí ako odpoveď na aktuálnu globálnu neistotu a infláciu.

Aakash Doshi z Citi odhaduje, že cena zlata by mohla do polovice roku 2025 dosiahnuť 3 000 dolárov za uncu. Doshi vysvetľuje, že nárast ceny zlata by mohol podporiť aj vyšší dopyt po zlatých ETF fondoch a fyzickom zlate obchodovanom mimo burzy.

Očakáva sa, že ďalší faktor, ktorý by mohol prispieť k rastu ceny, je zníženie úrokových sadzieb v USA. Peter A. Grant zo spoločnosti Zaner Metals verí, že pokles sadzieb spolu s vývojom na trhu práce môže zlatu priniesť ďalší rast.

Ekonomická a politická neistota

Neistota na finančných trhoch tiež prispieva k zvýšenému záujmu o zlato. Nadchádzajúce voľby v USA, spolu s nestabilným stavom globálnej ekonomiky, motivujú investorov hľadať stabilnejšie investičné možnosti.

Joseph Cavatoni z World Gold Council poukazuje na to, že západní investori sa čoraz viac prikláňajú k zlatu ako spôsobu, ako zmierniť riziká spojené s politickými a ekonomickými udalosťami, uvádza portál Mining.

Okrem toho Adam Hamilton z Zeal Intelligence predpokladá, že americkí investori, ktorí stratili dôveru v technologický sektor, môžu začať viac investovať do zlata, čo môže tlačiť ceny nad úroveň 2 950 dolárov za uncu.

Pre bežného investora, ktorý zvažuje investíciu do zlata, môže byť aktuálna situácia zaujímavá. Odborníci však odporúčajú sledovať vývoj na trhu, pretože ceny zlata, aj keď dlhodobo stabilné, môžu podliehať krátkodobým výkyvom.

 

Zaujímavé je, že zlato sa využíva aj mimo finančného sektora. Vďaka svojim jedinečným fyzikálnym vlastnostiam, ako je vynikajúca vodivosť, sa zlato používa v technológiách – najmä v elektronike a medicíne.

V mobilných telefónoch, počítačoch či dokonca v moderných lekárskych prístrojoch nájdete drobné množstvá zlata. Hoci tieto aplikácie tvoria len malý podiel na celkovom dopyte po zlate, ukazujú, že zlato je cenné nielen ako investičné aktívum, ale aj ako kľúčový priemyselný materiál.

 

Zdroj: www.kryptomagazin.sk