Cena zlata sa v piatok počas ázijskej seansy vyšplhala na nové rekordné maximum, k čomu prispeli pretrvávajúce špekulácie, že Federálny rezervný systém (Fed) v nadchádzajúcom týždni zníži úrokové sadzby. Ďalším faktorom môže byť zvýšený dopyt po bezpečných prístavoch, ktorý súvisí s napätím pred prezidentskými voľbami v USA.

Spotová cena zlata vzrástla až na rekordných 2570 dolárov za uncu, zatiaľ čo futures na zlato sa priblížili k maximu 2 600 USD.

Zlato ťaží z očakávaní, že Fed na svojom zasadnutí budúci týždeň zníži úrokové sadzby. Trhy si ale nie sú isté rozsahom potenciálneho zníženia sadzieb. Silné údaje o inflácii zverejnené začiatkom tohto týždňa spôsobili, že sa viac počíta so znížením o 25 bázických bodov. Z amerického trhu práce ale prichádzajú slabšie údaje, čo posilnilo špekulácie, že Fed môže prikročiť k zníženiu až o 50 bázických bodov.

Z údajov CME Fedwatch vyplýva, že obchodníci v súčasnosti počítajú s 58 % šancou na zníženie o 25 bázických bodov a 42 % šancou na zníženie o 50 bázických bodov.

Tak či onak, trhy očakávajú, že budúcotýždňové zasadnutie bude začiatkom cyklu uvoľňovania menovej politiky. Keď sadzby klesajú, zvyšuje sa atraktivita zlata a ostatných drahých kovov, keďže samé o sebe neprinášajú žiadny výnos.

 

Zdroj: www.investicne.sk