Zlato sa predáva za 2 400 dolárov. Je to o 20 percent viac ako dlhé roky nepokorená hranica dvoch tisícok. O žltý kov sa tak zaujíma čoraz viac bežných ľudí. Je však cena ešte stále atraktívna?

„Svoje zlato neplánujem predávať nikdy. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to, že sa naplnil niektorý z negatívnych scenárov,“ hovorí v rozhovore pre Forbes Juraj Karpiš, ekonomický analytik a spoluzakladateľ Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS.

Okrem faktu, že sám vlastní investičné zlato, sa tomuto spôsobu investície venuje už roky a radí širokej verejnosti. Je autorom knihy „Ako na zlato – praktický sprievodca sporením v zlate“.

Čo je podľa vás zlato?

Zlato je peňažným aktívom. Veľa ľudí si ho mýli s investíciou. Je však treba medzi tým robiť rozdiel. Pri investícii sa vzdávame likvidity výmenou za výnos, či už ide o zisk, úrok, alebo dividendu. Pri zlate sa likvidity nevzdávame, nie sme teda odmenení výnosom. Zlato preto treba vnímať ako dolár alebo jen, nie ako akcie a nehnuteľnosti.

Peniaze, nie investícia

Keď máme považovať zlato za alternatívu k peniazom, ktoré neprinášajú výnos, má zmysel mať ho v portfóliu?

Zlato dokázalo v posledných troch rokoch svoju úlohu plniť lepšie ako peniaze. Kto mal svoje úspory v eurách, stratil za uplynulé tri roky 33 percent kúpnej sily, no ten, kto mal úspory v zlate, získal nominálne 40 percent. Štátne peniaze totiž mali zlé roky, kým zlato ich malo dobré.

Zlato je navyše alternatívne peňažné aktívum. Plní teda aj úlohu poistky voči zlyhaniu peňažného, bankového systému alebo voči negatívnym politickým scenárom.

Chápu rozdiel medzi platidlom a investíciou aj ľudia, ktorí si dnes bežne a vo veľkom kupujú zlaté mince?

Samozrejme, je veľa pomýlených ľudí, ktorí nie úplne rozumejú tomu, čo je zlato. V knihe „Ako na zlato – Peniaze pre neveriacich“ z roku 2021 som napísal, že Slováci robia pri zlate dva druhy chýb.

Prvou je, že ho majú príliš veľa, pretože od neho čakajú výnosy, ako od investície. Druhou chybou je, že ho nemajú vôbec. Ide najmä o akciových investorov, ktorí zlato nemajú radi, pretože neposkytuje výnos.

Zlato ako poistka proti inflácii

Vy osobne ste priaznivcom alebo odporcom zlata?

Príde mi to ako delenie sa na metalistov a depešákov. Ja sa pozerám na históriu a funkciu tohto drahého kovu v ekonomike. Ukazuje sa, že nie je príliš atraktívny pre mladých ľudí, ktorí sú otvorení riziku a majú dlhý investičný horizont.

Naopak, zlato je vhodné pre ľudí, ktorí majú blízko dôchodku a nemôžu si dovoliť výraznejšiu volatilitu. Podľa mňa by ho však mal mať v portfóliu každý, otázkou však je: Koľko? To sa dramaticky líši od veku, zamestnania či profesionálneho postavenia človeka.

Uviedli ste, že zlato chráni pred infláciou. V nedávnej minulosti sme ale videli prípady, keď to tak nebolo.

Na graf ceny zlata sa treba pozerať v horizonte desaťročí. Vtedy vidíme, že infláciu kopíruje, hoci v krátkodobom horizonte sa hýbe aj na základe ponuky a dopytu. V dlhodobom horizonte je teda schopné uchovávať kúpnu silu.

Ochrana pred infláciou dávala zmysel najmä v uplynulom období dvoch rokov. Peniaze výrazne stratili, no zlato si hodnotu udržalo. Ako je na tom dnes, keď inflácia je na dvoch percentách?

Treba dodať, že zlato rástlo už aj počas pandémie, teda pred príchodom inflácie, ktorá bol pre neho optimálnou situáciou. Nikto totiž nevedel, čo sa stane. Rovnako aj dnes vidím dôvody na ďalší rast. Vojna v Európe bola jedným z faktorov, ktoré vyhnali cenu nad 2000 dolárov. Ďalšími sú napätie na blízkom východy, či spory medzi USA a Čínou.

Netreba zabúdať ani na to, čo urobili Spojené štáty s dolárom. Použili ho ako zbraň voči Rusku, keď zmrazili jeho dolárové rezervy. Aktuálne preto prebieha diverzifikácia menových rezerv Číny, ktorá ich mení za zlato. Netvrdím, že zlato úplne nahradí dolár, no už aj iné centrálne banky vo svete diverzifikujú, čo ťahá cenu kovu nahor.

Pretrváva dopyt zo strany inštitucionálnych investorov, napríklad spomenutých centrálnych bánk, aj dnes?

Čínska centrálna banka stále nakupuje, často cez tretie strany, teda mimo oficiálnych štatistík. Keď sa pozrieme na dopyt po zlatých minciach v Európe a v USA, je nižší ako vlani. Napriek tomu cena na trhu stále rastie. Z toho vyplýva, že na trhu musí byť silný hráč, ktorý skupuje fyzické zlato a bude ním s najväčšou pravdepodobnosťou čínska centrálna banka.

Nie sme na vrchole

Je tu teda dôvod, aby cena ešte rástla, hoci dnes už je 400 dolárov nad dlhé roky platným rekordom?

Musíme si uvedomiť, že úrokové prostredie doteraz hovorilo proti zlatu. V čase vysokých úrokov, aké máme dnes, by jeho cena mala klesať. Navyše si súčasnú hodnotu musíme očistiť o infláciu. Ak by sme teda chceli hovoriť o rekorde v reálnom vyjadrení, musela by sa cena dostať až na 2600 dolárov.

Keď si dáme do pomeru zlato a akcie, čo je najlepší ukazovateľ oprávnenej hodnoty, vidíme, že zlato je stále relatívne lacné. Vo vzťahu k nehnuteľnostiam zlato v eurách nepríde ešte drahé.

Človek, ktorý si ho kupuje dnes, by teda mohol vidieť nejaké zhodnotenie?

Je to pravdepodobné, hoci ja osobne takýto špekulatívny postoj nepodporujem. Rozumnejšie je povedať si, aký podiel majetku chcete mať v zlate a postupne sa približovať tomuto cieľu. Nie je teda správne časovať nákup a predaj.

Problémom je, že zlato začne ľudí zaujímať vždy v ten najhorší moment. V čase vypuknutia vojny na Ukrajine mi napríklad volali klienti, že ho nemôžu zohnať, pretože bolo vypredané. Presne takto by sa to nemalo robiť a mali by sme nastupovať na trh v dlhšom časovom horizonte.

Kedy by mal človek naopak začať uvažovať o predaji?

Ja osobne neplánujem svoje zlato predávať. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to, že sa naplnil niektorý z negatívnych scenárov. Vtedy by som potreboval likviditu. V mojom portfóliu zlato vnímam ako poistku voči zlým časom. Dúfam teda, že ho nebudem musieť nikdy použiť. Najlepšie by teda pre mňa bolo, keby som na zlate prerobil.

Ako kupovať zlato

Akým spôsobom by mal bežný človek zlato nakupovať? Malo by byť fyzické alebo nejaký finančný derivát či fond investujúci do zlata?

Záleží to od toho, či chcete vykryť plytké alebo hlboké riziko. Plytké je krátkodobý pohyb cien do plusu alebo mínusu. V takom prípade je lepšie ETF, pretože jeho cena kopíruje krátkodobý pohyb. Platí to najmä v prípade, že sa človek necíti s úschovou fyzického zlata komfortne. Vtedy môže siahnuť po futures alebo akciách ťažobných spoločností.

Ja sa však chcem zabezpečiť aj voči hlbokému riziku, ktoré je definované katastrofickými scenármi, preto je dobré mať fyzické zlato, či už sú to mince, alebo tehličky.

Je lepšie mať zlato doma alebo uložené v nejakej inštitúcii?

Klientom vždy hovorím – kdekoľvek, kde o tom nikomu nepoviete. Dôležitejšie ako veľkosť trezora je to, aby ľudia nevedeli, že trezor vôbec existuje.

Zlato sa relatívne ľahko schová a ťažšie sa hľadá. Vhodných miest je teda niekoľko. Pri väčšom objeme by som odporúčal špecializovanú inštitúciu, niekedy túto službu ponúkajú aj mincovne. Fyzické zlato by však malo byť poruke.

Ako sa pri kúpe vyhnúť vysokým poplatkom?

Nedávno som si robil prieskum, do ktorého som zahrnul 250 subjektov nášho regiónu, ktoré ho ponúkajú. Zistil som, že je ešte stále veľa takých, ktoré to robia extrémne draho.

Každý seriózny predajca by mal svoj produkt aj vykupovať. Je teda treba sa pozrieť na spread – rozdiel medzi výkupnou a predajnou cenou. Na trhu sú už aj seriózni predajcovia, u ktorých sa spread pohybuje na úrovni dvoch, troch percent a náklady na úschovu sú relatívne nízke.

Predajcovia, ktorí klopú na dvere a predávajú zlato s päťpercentnou prirážkou, sú teda drahí?

Už to, že vám niekto klope na dvere, je zvláštne. Vo finančných službách si nikdy nekupujem niečo, čo si ma nájde. Dobré služby si musíte hľadať vy sami. Výhodou zlata je to, že je všade rovnaké. V tom sa nemôžete pomýliť. Treba však zohľadniť reputáciu protistrany.

 

Zdroj: www.forbes.sk