Zlato malo silný záver uplynulého roku. V konečnom výsledku dopyt po ňom v roku 2023 dosiahol rekordnú úroveň, keď prekonal aj silné predchádzajúce kovidové ročníky. Analytici predpokladajú, že dariť by sa mu mohlo aj v tomto roku, dôvodov je hneď niekoľko.

 

Najdrahšie v histórii

Celkový objem transakcií so zlatom dosiahol takmer 4 900 ton, čo je o 160 ton viac ako v roku 2022. Len centrálne banky v priebehu vlaňajška vykúpili viac ako tisíc ton zlata, čo sa im podarilo dva posledné roky za sebou.

 

Najviac sa usilovala čínska centrálna banka, ktorá nakúpila 225 ton zlata. Tamojší investori získali 280 ton, a prírastok v podobe zlatých šperkov predstavoval ďalších 600 ton zlata. Takýto intenzívny dopyt, samozrejme, vyháňal cenu zlata v priebehu roka ešte vyššie.

Aj vďaka tomu dosiahlo zlato v decembri minulého roku svoje historické maximum na úrovni takmer 2 100 dolárov za troyskú uncu. Dosiaľ nikdy nebolo drahšie ako na začiatku decembra 2023.

Vojnové konflikty a inflácia

Pri analýze príčin nárastu hodnoty zlata a tiež silného dopytu po ňom je potrebné zdôrazniť niekoľko kľúčových faktorov, ktoré poznamenali dianie na trhoch počas uplynulých mesiacov. V prvom rade je to celková geopolitická neistota vyplývajúca z viacerých vojnových konfliktov na rôznych miestach sveta, prioritne v Palestíne a na Ukrajine.

Ďalšími dôležitými faktormi bol priebežný pokles výkonnosti čínskej ekonomiky a stále vysoká úroveň inflácie vo všetkých dôležitých ekonomikách sveta. Hoci tieto faktory budú aktuálne aj v tomto roku, nie je úplne isté, či intenzívny dopyt po zlate sa z predchádzajúcich mesiacov prenesie aj do súčasnosti, respektíve budúcnosti. Predpokladá sa totiž, že zníženie inflácie, ktorého svedkami sme už teraz, zníži dopyt aj po zlate.

 

Zdroj: www.finreport.sk