Cena zlata dosiahla rekordnú hodnotu a posunula sa nad 2100 amerických dolárov, v prepočte 1936,2 eura, za uncu.

Dopyt po vzácnom kove podporili rastúce očakávania, že Federálny rezervný systém v USA v najbližších mesiacoch zníži svoje úrokové sadzby, ako aj obavy z pretrvávajúceho konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spotová cena zlata sa nakrátko ocitla na úrovni 2141,8 amerických dolárov za troyskú uncu (31,1 gramu), čím prekonala doterajší rekord 2135,4 dolárov za uncu z vlaňajšieho decembra.

Zlato, ktoré je vnímané ako bezpečnejšie aktívum v časoch politickej a finančnej neistoty, od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zdraželo o viac ako 300 dolárov. Analytici však za hlavnú hnaciu silu prudkého rastu označujú špekulácie o poklese úrokových sadzieb.

Cena zlata zvyčajne klesá, keď vysoké úrokové sadzby, ktorými sa centrálne banky snažia skrotiť infláciu, zvyšujú výnosy z konkurenčných aktív, ako sú dlhopisy a cenné papiere. V USA vysoké sadzby Fedu zároveň posilňujú dolár, čím zdražujú zlato pre zahraničných kupcov. Obchodníci teraz podľa agentúry Reuters vidia viac ako 70-percentnú šancu, že Fed začne znižovať sadzby do júna tohto roka.

 

Zdroj: www.forbes.sk