- Inflácia v Zimbabwe je na úrovni 34,8 % za január 2024.

- Vláda plánuje prepojiť menu so zlatom a zriadiť menovú radu.

- V Zimbabwe je vysoká nedôvera občanov v peňažné orgány.

Zimbabwe má v pláne spustiť takzvanú štruktúrovanú menu s cieľom zastaviť voľný pád miestneho platidla. V pláne je prepojiť menu so zlatom a zriadiť menovú radu, uviedol minister financií Mtuli Ncube podľa News Bitcoin. Údajne tieto opatrenia majú definitívne vyriešiť problém s extrémnou volatilitou kurzu domáceho platidla. Následne by mala inflácia v krajine klesnúť.

Zimbabwe plánuje skoncovať s infláciou v krajine

Krajina má dlhodobo problém s extrémnou infláciou a dodnes má jedno z najvyšších temp rastu cien na svete. Na základe údajov z Tradingeconomics má Zimbabwe infláciu na úrovni 34,8 % za január 2024. Ide o 10-mesačné maximum, pričom hlavnými spúšťačmi sú ceny potravín a služieb vrátane bývania a elektriny.

Miestna mena zatiaľ na oficiálnom trhu stratila v tomto roku približne tretinu svojej hodnoty voči americkému doláru. Spotrebiteľské ceny medzimesačne v januári vyskočili o 6,6 %, najviac za sedem mesiacov, po 4,4 % raste v predchádzajúcom mesiaci.

Napriek tomu, že Zimbabwe čelí vysokej inflácii, existuje hneď niekoľko krajín, ktoré sú na tom podstatne horšie. Už skôr sme informovali, že vyššiu infláciu ako Zimbabwe majú Argentína (211 %), Libanon (192 %), Venezuela (107 %), Sýria (84,9 %), Turecko (64,86 %), Sudán (63,3 %), Sierra Leone (52,16 %), Kongo (42,5 %) a Irán (38,5 %).

Inflácia môže spôsobiť kolaps

Prepad domácej meny vyvoláva obavy, že napokon skolabuje. Naposledy sa to stalo v roku 2008, kedy krajina prešla hyperinfláciou na úrovni stoviek percent. Miestna vláda plánuje korigovať rast likvidity prostredníctvom spojenia výmenného kurzu s aktívom, akým je zlato. Rovnako má pomôcť aj menová rada, ktorá má ale zmysel iba vtedy, ak rast domácej likvidity bude obmedzený hodnotou aktív, ktoré menu kryjú.

Plány vlády v Zimbabwe so sebou priniesli aj množstvo kritiky. Protiargumentom je, že krajina má nedostatočnú produkciu, ktorá túto iniciatívu podkopáva. Navyše občania vôbec nedôverujú peňažným orgánom v krajine, čo taktiež môže pre vládu znamenať vážny problém. Nedôvera pramení napríklad aj z toho, že zimbabwianska vláda dodnes nesplatila milióny, o ktoré prišli dôchodcovia v bankách a sporeniach.

 

Zdroj: www.kryptomagazin.sk