Hotovosť nestráca na atraktivite a prístup k nej chcú posilniť vo viacerých krajinách. Pôvodné trendy menia neisté časy

V roku 2010 popísala Európska centrálna banka (ECB) úlohu hotovosti takto: „Poskytuje slobodu a autonómiu. Banky a mince sú jedinou formou peňazí, ktoré majú ľudia k dispozícii bez toho, aby museli zapojiť tretiu stranu. Na platbu v hotovosti nepotrebujete prístup k žiadnemu zariadeniu, internetu ani elektrine, teda hotovosťou môžete platiť aj pri výpadku prúdu alebo pri strate platobnej karty.“

K výhodám pripísala, že vďaka hotovosti ľudia dokážu lepšie sledovať svoje výdavky, čo ich chráni pred nadmerným míňaním. K ďalším výhodám hotovosti ECB pripočítala bezpečnosť a to, že je odolná aj voči počítačovej kriminalite a virtuálnym podvodom.

Spomínané výhody hotovosti sú platné aj o štrnásť rokov neskôr, no hovorí sa o nich čoraz menej. Naopak, častejšie sa skloňujú online platby či vývoj digitálnych mien. Medzitým medzi zástancami hotovosti a tými, ktorí ju už takmer nepoužívajú, vznikajú stále väčšie zákopy.

V novembri 2023 ECB oznámila prípravnú fázu testovania digitálneho eura, ktorá potrvá do novembra 2025. Európski centrálni bankári tvrdia, že aj keď by sa v budúcnosti digitálna európska mena stala realitou, hotovosť tu zostane naďalej. Respektíve, ako dodávajú, bude tu dovtedy, kým po bankovkách a minciach bude dopyt.

Banky na Slovensku sa zhodli, že obdobie pandémie prialo online bankovníctvu. Viaceré tak v uplynulom období otvorili i bezhotovostné pobočky. Klienti na pravidelnej báze dostávajú informácie o výhodách bankových digitálnych služieb a inovácií.

 

Podobný trend možno pozorovať aj mimo eurozóny, napríklad vo Veľkej Británii. Tam debata o rizikách bezhotovostnej spoločnosti nabrala za uplynulý rok väčšiu rýchlosť.

Briti chcú zlepšiť prístup k hotovosti

Do konca roka 2023 v Británii zatvorili ďalších viac ako 600 pobočiek bánk. Obyvatelia sa začali viac zaujímať o stále častejšie miznúce bankomaty z britských ulíc. V reakcii na to britská vláda zverejnila návrhy, ktorými chce zvýšiť ochranu prístupu verejnosti k hotovosti.

Briti ju totiž po pandémii začali opäť viac používať. Britské maloobchodné konzorcium pre agentúru Reuters konštatovalo, že podiel hotovostných transakcií v roku 2022 prvýkrát za desaťročie vzrástol. Na porovnanie: v roku 2021 počas pandemických obmedzení klesol na minimum 15 percent. Ako uviedol vlani v decembri britský Úrad pre finančný dohľad (FCA) „existujúce zákony umožňujú maloobchodníkom rozhodnúť sa, či príjmu hotovosť alebo nie.“ Nové pravidlá má úrad predstaviť na jeseň 2024.

Už niekoľko mesiacov v britskej spoločnosti ako rozbuška pôsobí zatváranie účtov pre politické a spoločenské názory. Minister financií Jeremy Hunt preto ešte v lete vyzval FCA na urýchlené vyšetrenie takýchto prípadov. Bankám, ktoré takto účty rušili, pohrozil pokutami.

Denník Financial Times nárast používania hotovosti v Británii pripisuje nielen oživeniu trhu po pandémii, ale aj ekonomickej neistote a kríze životných nákladov, ktorým stále častejšie čelí viac Britov.

Česi vrátili do hry právo byť offline

Začiatkom minulého roka skupina českých senátorov žiadala zakotvenie práva na hotovostné platby. Senátorka Jitka Chalánková argumentovala, že nie sú proti online platbám ako takým, no „nedá sa nevidieť, že bezhotovostné formy platobného styku sa už nepriamo vnucujú aj tam, kde o to občania nestoja.“ Návrh vtedy v českom senáte neprešiel.

Skupina sedemnástich senátorov sa k nemu vrátila na jeseň. V novembri opäť žiadali zakotviť do Ústavy ČR právo občana zostať offline, vrátane ústavnej ochrany hotovostných platieb.

Podľa predkladateľov občania nesmú byť nútení používať mobil, internet či povinne platiť online formou. Senát tentoraz návrh na právo byť offline v prvom kole rokovaní podporil.

Rakúske peňaženky vždy s hotovosťou

Medzi krajiny, kde je hotovosť naďalej stále obľúbená medzi obyvateľmi, patrí Rakúsko. Dlhoročné iniciatívy na podporu zakotvenie práva na hotovosť do ústavy v lete podporil rakúsky kancelár Karl Nehammer.

Rakúska centrálna banka minulý rok v októbri uviedla, že hotovosť zostáva pre Rakúšanov naďalej najobľúbenejším platobným prostriedkom. Z jej prieskumu vyplynulo, že obyvatelia Rakúska stále uprednostňujú platbu v hotovosti. V peňaženkách majú v priemere 102 eur v hotovosti.

Hoci v uplynulých rokoch online nákupy v Rakúsku výraznejšie vzrástli, kamenné predajne zostávajú pre Rakúšanov stále voľbou číslo jeden. „Hotovosť je optimálnym platobným prostriedkom pre 93 percent opýtaných“, potvrdil prieskum centrálnej banky. Podľa týchto údajov si 95 percent svet bez hotovosti nevie predstaviť a 64 percent je za to, aby si hotovosť zachovala svoj doterajší význam a postavenie. Úplne bez hotovosti by dokázalo existovať len päť percent Rakúšanov.

Na Slovensku sa minulý rok právo na platenie za nákup tovarov a služieb v hotovosti dostalo do Ústavy SR. Parlament však zároveň schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca za SaS Mariána Viskupiča, ktorým bude prijatie platby v hotovosti možno odmietnuť „z primeraných dôvodov.“

 

Zdroj: www.trend.sk