Jednotná menová politika ani zďaleka nemá rovnaký dopad na jednotlivých členov eurozóny. Raz z toho môžu byť vážne problémy

Rakúsko-uhorská monarchia je známa v našich končinách aj ako žalár národov. Nelichotivé označenie bolo výsledkom dominancie Rakúšanov a Maďarov. Nespokojnosť zvyšných národov vyústila po prvej svetovej vojne v rozpad jedného z najsilnejších ekonomických zväzkov svojej doby. V súčasnosti je v globálnom meradle dominantným hráčom Európska únia. Jej jadrom je eurozóna a práve spoločná mena môže byť zárodkom budúcich problémov.

Tvrdé dáta ukazujú obrovské rozdiely v inflácií. V troch krajinách ceny dokonca už medziročne klesajú. Najviac v belgickej ekonomike. Priemerná cenová hladina tam v októbri 2023 medziročne padla o 1,7 percenta. Ten istý mesiac v slovenskej ekonomike ceny narástli o 7,8 percenta. Práve v tomto štáte je inflácia najvyššia spomedzi všetkých krajín platiacich eurom. Napriek obrovským rozdielom vo vývoji cien majú obidva štáty rovnako vysoké refinančné aj depozitné sadzby. Európska centrálna banka nerobí rozdiely a menovú politiku musí mať nastavenú rovnako pre všetkých dvadsiatich členov.

Jedna sadzba rôzne dopady

Pri snahe o prekonanie súčasných kríz nejde o úplne optimálne nastavenie. „Jednotná menová politika nemá všade rovnaký dopad na ceny alebo produkciu. Vplyv v jednotlivých krajinách je rozdielny. Napríklad v Nemecku majú zmeny úrokových sadzieb výraznejší vplyv na vývoj reálneho HDP ako povedzme v Španielsku,“ uviedol v prejave na európskom bankovom kongrese vo Frankfurte Joachim Nagel, guvernér Deutsche Bundesbank. Inými slovami, nemeckú ekonomiku vysoké úroky dostanú skôr do recesie ako španielsku. Prípadné znižovanie sadzieb zas prinesie výraznejší hospodársky rast vláde v Berlíne ako Madride.

„Mohlo by to byť výsledkom významnejšej úlohy sektorov citlivých na úrokové sadzby v Nemecku, pružnejšieho trhu práce, silnejšieho zamerania na vývoz alebo väčšej konkurencie v bankovom systéme,“ dodáva J. Nagel. Toto tvrdenie potvrdzujú aj posledné tvrdé dáta. V tretom kvartáli 2023 výkon nemeckej ekonomiky klesol o 0,1 percenta HDP. Španielskej ekonomike vysoké úroky až tak neublížili a ekonomicky výkon krajiny v treťom štvrťroku 2023 stúpol o 0,3 percenta HDP. V obidvoch prípadoch ide o medzikvartálne porovnanie. No aj v medziročnom nemecká ekonomika klesá a španielska, naopak, slušne rastie.

Pri vývoji cenovej hladiny je situácia opačná. Vysoké úrokové sadzby už v júni tohto roka priniesli v španielskej ekonomike priemerný rast cien o 1,6 percenta. V tom istom čase bola v nemeckej ekonomike medziročná inflácia na úrovni 6,8 percenta. Nemecký rast cien bol až minulý mesiac o niečo nižší ako španielsky. Lenže októbrové údaje boli k dispozícii až po zverejnení analýzy od Bundesbanky. V nej sa konštatuje, že zatiaľ nie je možné presnejšie odhadnúť dopady rovnakej menovej politiky na rozdielne krajiny. Na presnejšie závery bude treba dlhší čas.

Možnosť pre populistov

V každom prípade ide o vážny problém. Napríklad talianska ekonomika v druhom kvartáli klesla o 0,4 percenta HDP a v tretom stagnovala na úrovni 0,0 percenta HDP. Jedna zo štyroch najväčších európskych ekonomík sa tesne vyhla recesii. Talianska inflácia v októbri 2023 dosiahla hodnotu 1,8 percenta. Nachádza sa už pod cieľovou úrovňou dvoch percent. Z čisto talianskeho pohľadu je momentálne rozumné minimálne diskutovať o znížení úrokov. Zlacnenie pôžičiek môže naštartovať hospodársky rast a odvrátiť hrozbu recesie.

Za celu eurozónu dosiahla inflácia minulý mesiac úroveň 2,9 percenta. Napriek tomu centrálni bankári úplne nevylučujú ďalšie zvyšovanie úrokov. Dôvodom je, že jadrová inflácia je vo výške 4,2 percenta a je stále dosť vzdialená od cieľovej hodnoty dvoch percent. Zároveň modely centrálnych bánk nesignalizujú nástup tvrdej recesie ani v prípade ponechania dlhodobo vyšších úrokov. Dôvodom je nečakane silný trh práce.

S takýmto videním situácie môžu mať s odstupom času problém viaceré štáty. Od začiatku roka je v miernej recesii Holandsko. Zároveň priemerná cenová hladina v tomto štáte minulý mesiac klesla o jedno percento. Z čisto holandského pohľadu je už najvyšší čas naštartovať ekonomický rast znížením úrokových sadzieb. Pre rozdielne problémy krajín sa euro začína stavať ekonomických žalárom národov. Momentálne nejde o vážny problém. Obrovské rozdiely pretrvávajú len pár mesiacov. No v prípade dlhodobého pretrvávania obrovských rozdielov môže prísť k pnutiu, ktoré posilní hlasy politikov žiadajúcich návrat národných mien.

 

Zdroj: www.trend.sk