Dôvera v komerčné a centrálne banky sa nachádza v kritickom bode, keďže nedávny krach popredných finančných inštitúcií v USA ukázal, aké sú zraniteľné. Podľa správy Dailyhodl makroekonomický analytik Lyn Alden hovorí, že ľudia si čoraz viac uvedomujú, aké sú banky rizikové.

Banky zarábajú na vkladoch bez námahy

V relácii MicroStrategy World Panel Alden objasnil, že takmer nikto si nenaštuduje žiadne informácie o banke, do ktorej vkladá peniaze. Taktiež väčšina považuje za samozrejmé, že peniaze v banke sú v bezpečí, no tento trend sa posledné roky začal obracať, keďže riziká si uvedomuje čoraz viac spotrebiteľov.

Vklad peňazí na bežný účet do komerčnej banky nevytvára žiadny zisk a paradoxne vaša hodnota peňazí ešte klesá v dôsledku vysokej inflácie. Banky tieto peniaze používajú na vlastné investície a zhodnocujú kapitál z cudzích vkladov. Inak povedané, dávame bankám peniaze aby na nich zarábali, no na oplátku za to nemáme nič.

Aj Elon Musk nedávno varoval verejnosť pred tým aby ľudia vyberali peniaze z bankových účtov. Priepasť nastala medzi účtami peňažného trhu so sadzbami približne 4,5 % a bankovými účtami so sadzbou nižšou ako 1 %. Podľa riaditeľa SpaceX a Tesly, nemá preto zmysel držať peniaze na bankovom účte.

Príklad z Cypru

Problém by mohol nastať v prípade, že by sa každý klient banky rozhodol v rovnaký deň vyberať peniaze z účtu. Pravdepodobne by banky nastavili denný limit výberu hotovosti ako v prípade Cypru, ktorý v rámci opatrení z vkladov nad 100 000 eur, ako uviedli Aktuality, škrtol z vkladov boháčov až 80 percent.

Sita zároveň dodala, že výbery z bankomatov sa obmedzili na maximálne 300 eur a bezhotovostné platby v zahraničí na maximálne 5 000 eur. Takže opäť sa dostávame do situácie, kedy nám banka doslova zakáže vybrať si naše zarobené peniaze kedykoľvek a v akomkoľvek objeme.

Na Slovensku je ale zatiaľ situácia pokojná a banky nevykazujú žiadne zvýšené riziko.

Nedôvera sa stupňuje

Už skôr sme vás informovali, že trhov sa zmocnila neistota, keďže sa začínajú objavovať správy o ohrození veriteľov. Analytici z Hoover Institution tvrdia, kríza zasiahla údajne až 200 veriteľov. Len za 2 mesiace sme boli svedkami troch zo štyroch najväčších bankrotov bánk v histórii USA. Dokonca podľa Americkej centrálnej banky má až 722 amerických bánk má nerealizované straty na 50 % kapitálu.

 

Zdroj: www.kryptomagazin.sk